4S10130303 – Технолог

Бұл қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарында аспаздық және кондитерлік өнімдерді әзірлеу, өндіру және сапасын бақылау жөніндегі маман. 

Тамақтану технологының жұмысы тамақ дайындау процесінде бастапқы болып табылады және тамақтанудағы тағамның сапасын, оның қауіпсіздігі мен дәмін анықтайды. Кез келген шикізат технологтың білімінің арқасында жоғары сапалы тағамға айналады: ол тағамдардың рецептурасын, қажетті өнімдердің санын және оларды салудың уақтылығын, мейрамханаларда, асханаларда, кондитерлік дүкендерде және басқа да осындай мекемелерде санитарлық талаптардың сақталуын әзірлейді.

 Осы мамандық кімге қолайлы

Тамақтану технологы бірқатар ерекше қасиеттерге ие, олардың ішінде иістер мен талғамдардың ең кішкентай реңктеріне жақсы сезімталдық, дамыған көз (сызықты да, көлемді де), эстетикалық дәм мен шығармашылық қабілет, қарым-қатынас қабілеті және эмоционалды тұрақтылық, бір уақытта бірнеше процестерді бақылау мүмкіндігі, сапаны жоғалтпай ақыл-ой мен физикалық еңбекті біріктіру мүмкіндігі.

Мансап әдетте қалай құрылады

Технолог лауазымының мансаптық өсуі қиын. Егер жұмыс тәжірибесі жеткілікті болса, технологтар тобының жетекшісіне дейін мансаптық өсу мүмкін.

Қарапайым қоғамдық немесе зауыттық асханада өзіңізді жақсы жағынан көрсете отырып, жақсы кафеге немесе мейрамханаға технолог немесе аспазшы лауазымына шақыру алуға мүмкіндік бар. Сондай-ақ, жеке бизнес ашуға болады.

3W10130301 – Кондитер – Безендіруші

Кондитерлік өнімдерді дайындаумен, сондай-ақ рецептілерді әзірлеумен, қажетті өнімдерді сатып алумен, дайындалған тәттілерді сақтауды ұйымдастырумен және ұйымдастырушылық сипаттағы басқа да мәселелермен айналысады. Барлық кондитерлік өнімдерді екі топқа бөлуге болады: ұн (торттар, печенье, вафли және т. б.) және қант (зефир, мармелад, шоколад, кәмпиттер, халва, балмұздақ, желе және т. б.). Қалай болғанда да, әр кондитерлік өнімнің құрамында қант немесе оның алмастырғыштары көп (фруктоза, бал, тәтті жемістер, стевия) бар.

Кондитердің негізгі міндеттері рецептураға сәйкес жоғарыда аталған тәттілердің түрлерін дайындауға дейін қамтиды. Сонымен қатар, маман жұмыстың бір бөлігін жабдықтар мен құралдардың көмегімен, ал бір бөлігін тікелей қолмен жасай алады. Аспаз-кондитердің кәсіби деңгейі оған берілген разрядпен анықталады. Сонымен, колледж аяқталғаннан кейін ол үшінші немесе төртінші дәрежені ала алады, ал ең жоғарғысы (беделді кондитерлік фабрикаларға немесе мейрамханаларға есік ашады) – алтыншы.

Осы мамандық кімге қолайлы:

Кондитер кәсібі бойынша оқу және осы салада жұмыс жасау тек тамақ дайындауға қызығушылық танытқандарға ғана ұнайды. Пісіруге деген құштарлықтан басқа, керемет дәм сезімі (сөзбе-сөз, бұл дәмдік бүршіктердің керемет жұмысын білдіреді), иіс сезімі, шығармашылық қабілеті, жақсы жады және тіпті аналитикалық қабілеттер болғаны абзал. Сондай-ақ, болашақ кондитер қажет жақсы дене нысаны, шоғырлану қабілеті, шыдамдылық, стреске төзімділік.

Қажеттілігі:

Бұл мамандық өте жоғары сұранысқа ие және қажет. Көбінесе бұл уақтылы көмек көрсету арқылы өмірді құтқаратын фельдшер. Бұл мамандар дәрігерлер жоқ медициналық мекемелер мен ауылдарға үнемі қажет.

Осы мамандық бойынша жұмыс істейтін адамдар қанша алады?

Кондитердің табыс деңгейі, ең алдымен, оның жұмыс орнына байланысты. Элиталық мекемелерде және гүлденген зауыттарда бұл өте жоғары болуы мүмкін, ал қарапайым кафелер мен асханаларда және тиімділігі аз зауыттарда – бұл аймақтағы орташа жалақы деңгейінде. Маманның санаты мен оның кәсіби деңгейі неғұрлым жоғары болса, соғұрлым ол көп пайда таба алады.

Жұмысқа орналасу оңай ма?

Кондитердің бос орындары үнемі кафелерде, мейрамханаларда, асханаларда, кофеханаларда, кондитерлік зауыттарда ашылады. Сонымен қатар, кондитерлік маман өз дүкенін немесе тамақтану орнын аша алады. 

 Мансап әдетте қалай құрылады?

Кондитер мансабы арттыру разряд және табыс деңгейіне байланысты. Қажет болса, уақыт өте келе мұндай маман жұмыс істейтін кәсіпорындағы шеберхананы немесе бөлімді басқара алады.

Артықшылықтары:

  • сұранысқа ие мамандық;
  • біртіндеп танымал бола бастаған өте қызықты жаңа бағыттар (мысалы, табиғи өсімдік қант алмастырғыштары;
  • бар кәмпиттер өндірісі);
  • өзінің шығармашылық әлеуетін іске асыру мүмкіндігі;
  • кәсіби білім мен дағдылардың тұрмыста қолданылуы;

Кемшілігі:

  • еңбекақының ең жоғары деңгейі емес (қалай болғанда да, оқуды аяқтағаннан кейін);
  • денсаулыққа жоғары талаптар – кондитерде тыныс алу жүйесінің, жүрек-тамыр жүйесінің, жүйке, ас қорыту жүйесінің созылмалы аурулары, жұқпалы және жыныстық жолмен берілетін аурулар, аллергия болмауы керек;
  • кәсіби аурулардың даму қаупі (көбінесе бұл гормоналды жүйенің проблемалары немесе артық салмақ туралы).

3W10130302 – Аспазшы

Бұл тағам дайындау бойынша маман. Аспаз мамандығында тар мамандандырулар бар, олар қызмет саласына байланысты болады. Сонымен, суық цехтың аспазы (тағамдар мен салаттар дайындайды), ыстық цехтың аспазы (барлық термиялық өңдеу), ет цехының аспазы (кесумен айналысады, жартылай фабрикаттармен жұмыс істейді), кондитер, наубайшы, технолог, әмбебап аспаз және жоғары санатты маман – аспаз.

Осы мамандық кімге қолайлы:

Жұмыс үлкен дене төзімділігі мен жауапкершілікті қажет етеді. Ыстық плитаның жанында толық жұмыс күні бойы тұруға әр адам төтеп бере алмайды. Бұған қоса көптеген тағамдардың дайындалуын бақылау, керек кезде және демалуға немесе алаңдауға мүмкіндік болмауынан үнемі назарда ұстау қажет.

Қажеттілігі:

Аспазшы кәсібі кез-келген салада сұранысқа ие: мектептерде, ауруханаларда, балабақшаларда, зауыттар мен фабрикалардағы асханаларда, заманауи кеңселерде, керемет мейрамханаларда, армия мен флотта. Студенттерге жұмыс немесе тәжірибе табу қиын емес. Қазіргі уақытта, тіпті шағын қалаларда да көптеген тамақтану орындары жұмыс істейді, сондықтан жас маманға асүйде әрқашан орын бар.

Мансап әдетте қалай құрылады:

Мансаптың басында аспазға тек қарапайым жұмыс тапсырылады: мысалы, өнімдерді өңдеуге дайындау, кесу және т.б. Уақыт өте келе бас аспаз қарапайым тағамдарды дайындауды жас аспазға сеніп тапсырады, оның шеберлік кезеңі басталады. Сіз сол мекемеде бас-аспазға дейін өсе аласыз немесе басқа, жоғары деңгейдегі жұмысқа ауыса аласыз. Аспаз өз мейрамханасын немесе кафесін аша алады.